Hulp bij triggers

Als je seksueel misbruik of seksueel geweld hebt meegemaakt, kun je last hebben van triggers. Een trigger is iets wat je onbewust doet denken aan een traumatische ervaring waardoor je ineens weer middenin die nare ervaring lijkt te zitten. Met alle bijbehorende gedachten, emoties en lichamelijke klachten van toen. Soms kun je beredeneren wat je heeft getriggerd, soms niet. Het kan bijvoorbeeld een geur, kleur, geluid of lichamelijke sensatie zijn die er op het moment van het trauma ook was.

Wegwijzers
Een trigger kan een traumareactie oproepen. Je kunt bijvoorbeeld ineens heel heftig reageren, verslappen, verstijven of dissociëren. Als je getriggerd bent kun je vaak niet goed nadenken tot je weer voldoende verbinding maakt met het hier en nu. Hoe ver je ook bent op je helingspad, het kan ons allemaal overkomen. 

Triggers zijn als het ware de wegwijzers. Ze willen je laten zien, welke delen nog heling nodig hebben. Maar als je in een trigger zit, is het vrijwel onmogelijk om er op die manier naar te kijken. Het belangrijkste is eerst dat je weer terugkomt in het nu, en je volwassen 'ik' weer voelt. En soms heb je daar even wat hulp bij nodig. 

Hulp bij triggers
Daarom hebben we samen met 'Dis is me' een mooie, helpende en overzichtelijke kaart ontwikkeld die je kunt inzetten als je even niet zo goed kunt bedenken wat jou zou kunnen helpen als je getriggerd bent. We verzamelden onder mensen met een (vroegkinderlijk) trauma allerlei tips voor het omgaan met triggers. Al hun tips hebben we samengevat op een kaart met twaalf tips plus toelichting. 

Hoe gebruik je de kaart?
Op het moment dat je getriggerd bent, kun je soms even vastlopen en niet in staat zijn om te bedenken wat zou kunnen helpen. Dan kan het helpend zijn om de kaart 'Hulp bij triggers' bij de hand te hebben. Hierop staan namelijk twaalf tips die je meteen kan toepassen.

 Je kunt de kaart ook op een rustig moment bekijken en nagaan welke manieren van omgaan met triggers bij jou zouden passen. Je kunt de tips tot slot aanvullen met wat voor jou het beste werkt. Zo heb je altijd jouw eigen plan bij de hand.

Hoe mooi zou het zijn als jijzelf (met een beetje hulp) in liefde en zachtheid kan zijn met de storm die op dat moment in je raast?

DE KAART 'HULP BIJ TRIGGERS'
Via onderstaande button kun je de kaart 'Hulp bij triggers' downloaden met twaalf uitgebreide tips. De kaart is een pdf-bestand, waarvoor je een pdf-reader nodig hebt om deze te kunnen lezen. 

KAART HULP BIJ TRIGGERS
 


Ook kun je ervoor kiezen de onderstaande afbeeldingen van de kaart op te slaan op bv je telefoon, zodat je ze meteen bij de hand hebt. 
 

 

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen